• A kedvezményezett neve: ELCO-SYS Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
• a projekt címe: Technológiai innováció az ELCO-SYS Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságnál
• a szerződött támogatás összege: 14 130 685 Ft
• a támogatás mértéke (%-ban), 50
• a projekt befejezési dátuma: 2018.10.16.
• projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2017-01616
Projekt bemutatása: A projekt keretében beszerzésre került egy aprítógép WL4 – 18,5 kW típusú (Meghajtás: 18,5 kW, Egytengelyes, hidraulikus tolólapos) illetve egy aprítékfából tüzelőanyag gyártó présgép - TH814 típus.(A hidraulika aggregát motorteljesítménye: 11 kW., Brikettálási teljesítmény: 110-160 kg/h(anyagfüggő), A vezérlőszekrény az alapfelszereltség tartozéka. brikettátmérő 80 mm) A beszerezni kívánt gépsor a fahulladékból – tüzelőanyagot gyárt. A berendezések kezeléséhez maximum 2 fő szükséges, és nem szükséges, hogy szakképzettek legyenek.

A gyártás folyamata 2 részből áll: • Az első szakasz az aprítás:
A beérkező fa hulladék átnézés, szög- és egyéb fém-, nylon hulladéktól való megtisztítást követően bekerül az aprítógép tartályába. Az aprítóban lévő kalapácsok könnyedén összetörik, felőrölik a fadarabokat. Az aprítóból kijövő apríték – faforgács hulladék egy adagoló csigán keresztül automatikusan továbbítódik a brikettáló tartálya felé.
• A második szakasz a brikettálási folyamat.
A feldolgozandó anyag a tartályba érkezik, ahol egy bolygatócsiga segítségével egyenletesen kerül elosztásra, és kerül be a nyomó munkahengerhez. A brikettálógép nyomóerejével – és annak szabályozásával alapanyag minőségtől függően - készíti el a brikettet. Sem a tartályba, sem a nyomóegységbe nem kerül vegyi anyag, ragasztó. A brikett a nyomás erősségtől áll össze tömör tüzelőanyaggá. A brikettáló gép kimeneti részénél 110mm-es átmérőjű brikettcső rendszer van, mely egy zsákoló rendszerhez csatlakozik. A zsákoló folymatosan forog így minden zsák egyformán telik meg. A zsákoló a brikettáló gép szerves tartozéka. Amikor minden zsák megtelik, a rendszer leáll. Itt válik szükségessé ismét az emberi erő. A kész és megtelt zsákokat be kell kötözni, és le kell venni a forgózsámolyról.
A kedvezményezett neve: ELCO-SYS Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: Szilárd biomassza előállítására alkalmas berendezések beszerzése az ELCO-SYS Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság sellyei telephelyén

A szerződött támogatás összege: 38 858 813 Ft azaz harmincnyolcmillió-nyolcszázötvennyolcezer-nyolcszáztizenhárom Forint
A támogatás mértéke (%-ban), 50 %

A projekt befejezési dátuma: 2018.03.23.

Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-16-2017-01664

A projekt tartalmának bemutatása

Vállalkozásunk a konyhabútor gyártásához szükséges illetve az azzal összefüggésbe hozható - fahulladékból brikettet gyártó gépsor megvásárlását és üzembe helyezését valósította meg jelen projektből. A CNC famegmunkáló központ kulcsgép a bútorgyártási technológiában, mert a méretre vágott - esetleg élzárt bútorlapot a továbbiakban készre munkálja. Tevékenységei. lapfúrás, élfúrás, rögzítő elemek helyének kifúrása, szükséges marási munkák, - ha szükséges - lapon díszítő marások elvégzése. A munkadarab megmunkálás 3500 mm hosszúságig és 920 mm magasságig, és mindez a lehető legkisebb helyszükséglettel. A 8-70 mm-ig terjedő megmunkálható anyagvastagságok a HOLZ-HER függőleges megmunkáló központjait sokoldalúvá teszik, amik a fiókoktól a korpuszalkatrészeken, bútorfrontokon keresztül a hátfalakig elvégzik a termékek komplett megmunkálást. A beszerzésre kerül Jungheinrich targonca mind a bútorgyártáshoz, mind a brikettgyártáshoz kapcsolódik: segítségével lehetővé válik az alapanyag és a készárú mozgatása. A faipari munka során nagy mennyiségű faforgács és fűrészpor keletkezik. A keletkezett melléktermékeket sokáig hulladékként kezeltük. Az elmúlt évben vette tervbe vállalkozásunk egy brikettáló berendezés megvásárlását, mellyel a keletkezett hulladék hasznosítása megoldottá válhat. A megvásárolt brikettáló minden préselhető anyagot matricaszerűen nyom össze. Ezen brikettek kemények, tárulásuk egyszerű. A 30 kW-os hajtómotornak és a hidraulika szivattyúnak köszönhetően akár 7 db brikett legyártására is képes percenként. Brikettátmérő: 150X60 mm. A brikett gyártáshoz szükséges előkészítő munkát a WLZ 18 típusú aprítógép fogja ellátni.